Spoločné školenie HS PIENAPu a GOPRu

28.08.2014 00:00

Zdroj : TASR. Haligovce 26. augusta (TASR) – Jaskyňa Aksamitka neďaleko obce Haligovce v Staroľubovnianskom okrese sa dnes stala miestom cvičenia poľských a slovenských horských záchranárov. To bolo zamerané na vyslobodenie zranenej osoby z priestorov ťažko prístupnej jaskyne. „Prvá pátracia skupina našla postihnutú osobu, tá sa ukryla pred zlým počasím v jaskyni, kde si na skalnom teréne muž poranil dolnú končatinu,“ priblížil pre TASR predseda Horskej služby Pieninského národného parku Marko Popovič.


Táto jaskyňa nie je prístupná verejnosti, keďže sa nachádza v najvyššom stupni ochrany prírody.„Z času na čas sem však prídu turisti a musíme byť na to pripravení a vycvičení, aby sme dokázali pomôcť a poskytnúť prvú pomoc. Je to náročné, tá prvá sieň ani tak nie, ale tie ďalšie priestory sú dosť náročné a je potrebné mať potrebný výstroj, keďže sa tam cez otvory takmer plazí a sú tam strmé zrázy,“ vysvetlil Popovič s tým, že doposiaľ v tejto jaskyni nebolo potrebné nikomu pomáhať, na takýto prípad však musia byť záchranári pripravení a prevencia je veľmi dôležitá.

Na dnešnej letnej časti cvičenia sa podieľalo 25 horských záchranárov, zimná časť sa konala v poľskej Krynici a dohromady cvičenie absolvuje 50 poľských a slovenských záchranárov. „Sú tu aj profesionáli, aj dobrovoľníci. Cvičíme spolu s poľskými kolegami takmer každý rok. Pieniny sú špecifické tým, že sú na pohraničí a chodia sem aj poľskí turisti, ktorí tvoria väčšiu časť úrazov, ktoré sa tu stanú,“ zdôraznil Popovič.



Horskí záchranári sa pri dnešnom cvičení najprv premiestnili k postihnutému spolu s nosidlami, po príchode na miesto mu najprv zafixovali zranenú dolnú končatinu a následne aj celé telo. Náročným terénom ho potom z jaskyne vyniesli na nosidlách von a transportovali cez les až k terénnemu vozidlu. Celé cvičenie v jaskyni Aksamitka zastrešovala Horská záchranná služba.